Tiistai 7.7.2020 klo 5.3. Nimipäivät: Klaus ja Launo
PIENENNÄ tai SUURENNA tekstiä

Asunnon vastaanottamiseen liittyy lukuisia asioita, mistä aloittaa?

Jos asunnossa on jotain vikoja tai muita asumisen kulumisen merkkejä, ne kannattaa kirjata ja mahdollisesti myös valokuvata talteen. Näin ollen pois muuttaessasi, jo olemassa olleet viat eivät kaadu sinun harteillesi. Älä koskaan maksa vakuutta ennen kuin olet tutustunut kunnolla asunnon kuntoon.

Vaikka asunnon siivous kuuluukin edelliselle asukkaalle, kannattaa silti pestä lattiat ja pyyhkiä kaapit ennen kuin asettaa omat tavaransa paikoilleen, jotta mitään epämiellyttäviä yllätyksiä ei ilmaannu jälkikäteen.

Kotivakuutus kannattaa ottaa, koska vahinkoja sattuu aina ja lähes kaikki asuntoa tarjoavat tahot vaativatkin sitä.

Huoneistoa vuokrattaessa tulee vuokranantajan luovuttaa vuokralaiselle riittävä määrä avaimia. Avaimia pitää olla käytössä vähintään yhtä paljon kuin huoneistossa asukkaita. Avainten luovu- tuksesta ja palautuksesta kannattaa tehdä kuitti, josta ilmenee luovutettujen avainten lukumäärä. Kadonneista avaimista pitää välittömästi ilmoittaa taloyhtiölle.

Tee vuokrasopimus aina kirjallisesti ja kaksin kappalein, joista toin- en jää itsellesi. Vuokrasopimus kannattaa lukea tarkkaan läpi, että tiedät mihin olet sitoutumassa. Sopimuksessa tulisi ilmetä ainakin vuokran määrä, maksupäivä.

Vuokravakuus on vuokranantajalle etukäteen maksettava ns. "pantti" asunnosta. Vuokravakuus saa enintään olla kolmen kuukauden vuokra, mutta useimmiten se on joko yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruinen. Esim. jos vuokra on 500€/kk ja vuokravakuutena on 2 kk:n vuokra, vuokravakuus on yhteensä 1000€. Näin ollen asukkaalla täytyy olla jo ennen muuttamista jo kasassa (1000€ takuuvuokra + ensimmäinen vuokra 500€ = 1500€) Vuokravakuuden saa takaisin pois muuttaessa, jos asunto on pidetty kunnossa ja siitä ei ole kertynyt esimerkiksi vuokrarästejä. Ennen vakuuden palauttamista vuokranantajan ja vuokralaisen tulee sopia yhteinen aika asunnon lopputarkastukselle.

Kodinkansio, kodinlaatikko, kodinkaappi, tai mikä tahansa muu itselleen sopiva vaihtoehto kannattaa hankkia, jonne arkistoi kaikki tärkeät paperit kuten vuokrasopimuksen, asunnon huoltoon liittyvät puhelinnumerot, nettipankkitunnukset, maksetut laskut, vakuu- tus-kirjat, hankintojen takuutodistukset, verotuspaperit yms.. Näin kaikki tärkeät asiakirjat ja liitteet löytyvät yhdestä samasta paikasta, pysyvät tallessa ja ovat helposti löydettävissä, kun niitä tarvitsee.

Kaikki numerot ovat yleensä hukassa kun niitä tarvitsisi, joten kiireellisiä tapauksia varten kaikki tarvittavat numerot kannattaa tallentaa suoraan puhelimeen, tai vaihtoehtoisesti vaikkapa laittaa ne jääkaapin oveen lapulle kirjoitettuna.

Netland-tuotantoa