Keskiviikko 25.11.2020 klo 4.55. Nimipäivät: Kaarina, Kaija, Kaisa, Kaisu, Katariina, Kati, Katja, Katri, Katriina ja Riina
PIENENNÄ tai SUURENNA tekstiä

kysyttävää_asumisesta

Jokainen kokee itsenäistymisen eri tavalla. Useasti itsenäistyminen ajatellaan omaan asuntoon muuttamisella. Oman asunnon hankkiminen on iso askel elämässä ja se vaatii paljon tietoa ja taitoa erilaisten asioiden hoitamisesta ja hallitsemisesta.

Ennen omaan asuntoon muuttoa on hyvä arvioida toimintaansa käytännön arjessa: Pystynkö hoitamaan omia asioitani niin, etten ole koko ajan riippuvainen muiden avusta ja ajasta? Mitä minulle itsenäistyminen merkitsee? Toki on tärkeä muistaa, ettei kaikesta tarvitse selvitä yksin: myös aikuinenkin tarvitsee tukea, apua ja neuvontaa ja on hyväksyttävää ja kypsää pyytää apua sitä tarvittaessa. Itsenäisyyteen kuuluu kuitenkin vastuuta, omasta itsestään ja asioistaan huolehtimista.

On hyvä tiedostaa, paljonko kaikki oikeasti maksaa. Kun muutto omaan asuntoon tapahtuu, maksavat ensimmäiset pari kuukautta suhteellisen paljon, esimerkkinä ensimmäisen kuun vuokra, vuokravakuus eli kahden kuukauden vuokra + ensimmäisen kuun vuokra, kotivakuutus, sähkö- ja nettisopimus, kodin kalustaminen yms. Ennen asuntohakemuksen jättämistä kannattaa seurata yhdessä jonkun aikuisen kanssa kuluja muutaman kuukauden ajalta: mitä kaikkia laskuja tulee kuukaudessa maksettavaksi, mitä lainoja ja koska lyhennetään, kuluuko rahaa harrastuksiin tai työmatkoihin ja entä paljonko rahaa kuluu ruokakauppaan tai esim. lounaisiin? Lisäksi kannattaa huomioida paljonko jää ns. ylimääräistä rahaa, jolla voi rahoittaa esim. vaateostoksia tai ulkona käymistä. Tällä tavalla on helppo konkretisoida niitä todellisia arjen kustannuksia, jotka tulevat monelle nuorelle yllätyksenä. Laskujen maksu kannattaa hoitaa netissä verkkopankin kautta, joten kannattaa pyytää omat verkkopankkitunnukset pankista ajoissa ja harjoitella niiden käyttöä. Maksuautomaatilla tai pankissa laskujen maksu nimittäin maksaa. Myös monet yritykset perivät maksun kotiin lähetetystä paperilaskusta, joten kannattaa tutkailla myös laskuttajien vaihtoehtoja laskujen osalta (esim. e-lasku).

Kuten tulot ja menot – kappaleessa todettiin, rahaa kannattaa laittaa aina säästöön "sukan varteen". On myös hyvä muistaa, ettei palkkaa tai tukia kannata käyttää kerta heitolla. Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, on hyvä miettiä omaa rahaa käyttöään käyttäen apuna esimerkiksi budjettilaskuria. On myös hyvä muistaa, ettei kaikkea kannata hankkia hetken mielijohteesta. Esimerkiksi uuden puhelimen ostamista ei kannata miettiä samassa kuussa, kun on maksettavana iso erä laskuja tai on huonekaluja. Rahan käyttö on ennen kaikkea suunnittelemista. Uuden tavaran tarve on kannattavaa miettiä tarkkaan: onko uuden puhelimen hankinta välttämätöntä vai voisiko sen ostamista lykätä myöhemmäksi?

 
   

Netland-tuotantoa