Tiistai 7.7.2020 klo 5.12. Nimipäivät: Klaus ja Launo
PIENENNÄ tai SUURENNA tekstiä

Mitä tarkoitetaan sillä, kun puhutaan tuloista ja menoista?

Tuloja ovat kaikki käytössä olevat rahat, esim. palkka ja mahdolliset säännölliset tuet (esimerkiksi opintotuki). Tuloiksi lasketaan myös sellaiset tuet jotka voidaan maksaa suoraan esim. vuokranantajan lille kuten asumistuki. Ne voivat olla myös mahdollisia säästöistä saatuja korkoja tai osinkoja.

Menot koostuvat laskuista ja ostoksista (vuokra, laskut, lääkkeet, ruoka jne.). Pakollisten menojen jälkeen rahaa pitäisi jäädä muihinkin menoihin kuten vaa eisiin tai äkillisiin menoihin, kuten lääkärikuluihin tai kodinkoneiden särkymisestä aiheutuneisiin kuluihin.

Menot kanna aa lai aa tärkeysjärjestykseen; ensin vuokra ja muut asumiseen lii yvät maksut, kuten sähkö- ja vesilaskut. Näin turvataan asuminen, vaikka muut rahat sa uisivat loppumaan. Kanna aa pyrkiä säästämään myös "pahan päivän varalle". Tulot ja menot kannattaa laskea ennen omaan asuntoon muuttamista esim.  budjelaskurin avulla.

Omaan asuntoon muuttaminen tuo elämään paljon uusia vastuita ja velvollisuuksia. Jotta vuokra ja laskut saadaan maksetuksi, on tulojen oltava säännölliset. Säännölliset tulot tarkoittavat sitä, että joka kuukausi saa rahaa palkkatyön tai tukien kautta ja summa ei vaihtele suuresti kuukausien välillä. Omalla vastuulla olevat laskut vaativat säännöllistä työssäkäyntiä tai opintojen etenemistä. Palkkatyöstä ei voi olla pois ilman sairaslomatodistusta. Lääkäri tai sairaanhoitaja arvioi aina sairasloman tarpeen. Sairaslomatodistus viedään aina työnantajalla ja sitä vastaan saa rahaa sairaslomapäivistä. Ilman todistusta poissaolleista työpäivistä ei saa palkkaa. Joissain työpaikoissa on käytäntö, että sairaslomalla voi olla esimerkiksi kolme päivää ilman erillistä todistusta, mutta sairaspäivistä on aina keskusteltava esimiehen tai pomon kanssa. Myös muista poissaoloista keskustellaan aina etukäteen, hyvissä ajoin.

Opiskelijan on huolehdittava opintojensa edistymisistä. Mikäli opinnot eivät etene, Kela voi lopettaa opintotuen maksun. Suuret poissaolomäärät koulusta voivat aiheuttaa sen, ettei kursseja pääse läpi ja näin ollen vaikuttavat opintotuen saantiin. Maksamattomista laskuista tulee myöhästymismaksu. Mikäli laskuja ei maksa ollenkaan, niistä tulee maksuhäiriömerkintä, joka voi vaikeuttaa esimerkiksi työpaikan saantia. Pikavipeissä on iso korkoprosentti ja ne lisäävät rahan menoa. Mitä tarkoitetaan sillä, kun puhutaan tuloista ja menoista? Tuloja ovat kaikki käytössä olevat rahat, esim. palkka ja mahdolliset säännölliset tuet (esimerkiksi opintotuki). Tuloiksi lasketaan myös sellaiset tuet, jotka voidaan maksaa suoraan esim. vuokranantajan tilille, kuten asumistuki. Ne voivat olla myös mahdollisia säästöistä saatuja korkoja tai osinkoja. Menot koostuvat laskuista ja ostoksista (vuokra, laskut, vakuutukset, ruoka jne.). Pakollisten menojen jälkeen rahaa pitäisi jäädä muihinkin menoihin, kuten vaatteisiin tai äkillisiin menoihin, esimerkiksi lääkärikuluihin, kodinkoneiden särkymisestä aiheutuneisiin kuluihin tai yllättävään laskuerään. Menot kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen; ensin vuokra ja muut asumiseen liittyvät maksut, kuten sähkö- ja vesilaskut. Näin turvataan asuminen, vaikka muut rahat sattuisivat loppumaan. Kannattaa pyrkiä säästämään myös "pahan päivän varalle". Tulot ja menot kannattaa laskea ennen omaan asuntoon muuttamista esim. budjettilaskurin avulla.

Netland-tuotantoa