Perjantai 14.8.2020 klo 5.32. Nimipäivät: Kanerva ja Onerva
PIENENNÄ tai SUURENNA tekstiä

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. 

Kesätöitä voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Myös tutuilta ja sukulaisilta kannattaa kysellä. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Pahitteeksi ei ole pieni kasvokkainen esittelykierros lähialueen yrityksille: reipas asenne poikii töitä helpommin kuin lomake.

Järvenpäässä on käytössä niin sanottu kesätyöllistämistuki, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. 

Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Toisinaan kesätöistä poikii lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

 
Netland-tuotantoa